Hvad er karsprængninger og rosacea?


Karsprængninger

Karsprængninger kan sidde i hele ansigtet og viser sig både som tydelige enkeltstående kar fordi de danner et net af blodkar, der ligner et edderkoppenet.
Man får ikke kun karsprængninger i ansigtet. De kan komme overalt på kroppen. De fleste mennesker får med alderen nogle tydelige karsprængninger på lår eller skinneben. Disse kar kan komme i forbindelse med åreknuder , men som regel er de en helt almindelig aldersforandring, som man har større eller mindre tendens til at få.
Mange får med alderen også såkaldte kirsebær modermærker på kroppen, som er små lyserøde modermærker af kar. De er ganske godartede og skyldes, at der har dannet sig et stort karnøgle i overhuden. Endelig er der mange der også får karsprængninger ved V-udskæringen, dette igen som følge af solskader.


Rosacea

Rosacea er en almindelig hudsygdom, der hyppigt viser sig i 25-30 årsalderen. Det er oftere kvinder end mænd, der lider af det, og de fortæller typisk, at de havde den flotteste hud som teenagere, men nu, i slutningen af 20erne, skal de til at døje med uren hud og rødme svarende til sommerfugleområdet i ansigtet, det vil sige områderne midt på kinderne og næsen, på hagen og mellem øjenbrynene.
Man kender ikke årsagen til Rosacea, man ved kun, at der er tale om en kronisk betændelsesreaktion omkring kar og talgkirtler i huden, der giver anledning til en brændende rødme, forstørrede talgkirtler og eventuelt også egentlige akne-lignende elementer.
Der er mange forskellige årsager til, at man kan få tydelige kar i ansigtet. Karrene kan enten vise sig som diffus rødme eller som egentlige tydelige enkeltstående blodkar. Den almindeligste grund til at få karsprængninger er vind og vejr, det som i dag kaldes solskadet hud, men karsprængningerne eller rødmen kan også være følge af en hudsygdom, såsom Rosacea eller forskellige bindevævssygdomme.


Hvad er IPL og laser?

IPL står for Intense Pulsed Light, der på dansk kan oversættes til 'intenst pulseret lys'. Fælles for laser og IPL er, at der er tale om en lysstråle ladet med energi, som kan passere ned gennem huden.
Lysstrålen er begrænset, så den primært rammer de røde strukturer, det vil sige blodkarrene i huden. Når lyset rammer blodkarrene, overføres energien fra strålerne, så blodkarrene bliver varmet op og ødelagt. Da der er mange blodkar omkring talgkirtlerne, vil der også ske en påvirkning af dem, så de bliver mindre.
Når man taler om laser eller IPL-behandling, er der således i bund og grund tale om en meget præcis forbrænding af karrene.


Hvad sker der ved fjernelse af karsprængninger?

Karsprængninger er synlige forgreninger af blodkar. Ved behandlingen vil Hæmoglobinet i blodet optage lyset, hvilket lukker de fineste blodkar og dermed afbryder forsyningen til karsprængningen.

Før behandlingen skal du til en konsultation.

Hvor mange behandlinger skal jeg regne med?

2-5 behandlinger med ca. 3 ugers interval, alt afhængig af omfanget og størrelsen.

Kommer karsprængningen igen?

Nej, men der kan hele tiden danne sig nye. Karsprængninger kommer oftest pga dårligt bindevæv, rygning, alkohol, kulde eller lignende

Hvad sker der efter behandlingen

Der vil opstå en let rødme, som aftager inden for kort tid, og oftest vil man kunne se synlige resultater efter første behandling.

Pigmentforandringer

Pigmentforandringer kommer oftest med alderen som følge af solskader eller hormonelle forandringer, men pigmentforandringer kan også være medfødte.
Pigmentforandringer, der kommer med alderen, får ofte huden til at virke gammel. Disse pigmentforandringer kan forekomme overalt på kroppen og kan behandles med IPL.
Hormonelt betingede pigmentforandringer kan ligeledes reduceres med IPL.
Der skal som regel 1-3 behandlinger til med 1 måneds mellemrum. IPL behandlinger foretages efter en gratis konsultation.
Efter en behandling bliver huden rød og denne rødme aftager indenfor et par timer. Det behandlede område kan i dagene efter være mørkere. Denne mørkfarvning aftager efter nogle dage. Til nogle anbefaler vi at supplere behandlingen med blegecreme, som kan købes i klinikken.
Det er væsentligt ikke at have været i solen i 4-6 uger før behandlingen (man må ikke være brun, heller ikke af selvbruner) og i 4-6 uger efter. Man skal i perioden anvende solbeskyttelse.

Før og efterbilleder karsprængninger og pigment 4-6 behandlinger

pigment1    pigment2    pigment3